Een vervuilde woning ontruimen

Sommige woningen zijn ernstig vervuild en de oorzaken hiervan zijn zeer uiteenlopend. Soms is de woning van een familielid of vriend vervuild doordat zij verzameldrang hebben of niet instaat zijn om de woning zelf schoon te houden. Het kan ook gebeuren dat jij je woning hebt verhuurd en de huurder de woning heeft vervuild. Het schoonmaken en eventueel ontruimen van een vervuilde woning is een vervelende en heftige klus. Om deze reden kiezen veel mensen ervoor om een ontruimingsbedrijf in te schakelen. In deze blog lees je alles over het schoonmaken en ontruimen van een vervuilde woning.

Werkwijze vervuild woning ontruimen

Het ontruimen van een vervuilde woning gaat heel anders in zijn werk dan een reguliere woningontruiming: vaak komt dit door de grote hoeveelheid spullen en de vervuiling die daarbij komt kijken. Het schoonmaken en opruimen wordt vaak volgens de volgende stappen uitgevoerd:

Stap 1: Desinfectie en ontsmetting

De belangrijkste stap is het desinfecteren en ontsmetten van de woning. Vaak is de woning al jarenlang niet schoongemaakt en daarom dragen de woningontruimers een pak en een masker. Na het desinfecteren en ontsmetten kan iedereen veilig aan het werk.

Stap 2: Inboedel afvoeren

In vervuilde woningen is de inboedel vaak ook zo dusdanig vervuild of beschadigd dat het afgevoerd moet worden naar de vuilstort. Dit gebeurt nooit zonder goedkeuring van de bewoner of opdrachtgever.

Stap 3: Verwijderen van de vloer

Zodra de inboedel is opgeruimd, begint het verwijderen van de vloer. Deze is vaak ook ernstig vervuild en moet in de meeste gevallen worden afgevoerd. Hierna is de woning leeg en kan de uitgebreide schoonmaak beginnen.

Stap 4: Grondige schoonmaak

Vervolgens is het tijd voor het grondig schoonmaken van de woning. Dit kan mooi nu het zo leeg is. Echt alles wordt schoongemaakt: zowel de muren, vloeren en plafonds als het sanitair en de keuken. De woning wordt tijdens deze stap teruggebracht naar de originele staat.

Stap 5: Herstelwerkzaamheden

Tot slot is het tijd voor de herstelwerkzaamheden. Denk hierbij aan het dichten van gaten in de muur, het repareren van kapotte lichtpunten en het herstellen van het schilderwerk. Eventueel kan de tuin ook nog onderhouden worden door de woningontruimers. Na afloop is de woning klaar voor oplevering.

De voordelen van een ontruimingsbedrijf

Het inschakelen van een ontruimingsbedrijf bij een vervuilde woning heeft enorm veel voordelen. Bij ernstige vervuiling is het gevaarlijk om zonder goede desinfectie aan de slag te gaan. Er staan vaak zoveel spullen in de woning dat je zelf ook niet weet waar en hoe je moet beginnen. Door hun kennis en ervaring weten de ontruimers dit wel. Ze beschikken niet alleen over de juiste kennis en ervaring, maar ook over de nodige materialen.

Een ander groot voordeel is dat je zelf te allen tijde bepaald wat er gebeurt. Je beperkt je emotionele betrokkenheid omdat je de ontruiming niet zelf hoeft te doen. Toch verlies je niet de controle over de ontruiming, wat een veilig gevoel geeft.

Wil je meer lezen over verschillende soorten ontruimingen en de kosten? In deze gids lees je meer over woningontruiming en alles wat daarbij hoort.

Bekijk ook